Blog

Winorośl Hybrydowa – Nowa Era Smaku i Odporności

W świecie winiarstwa, nieustannie poszukuje się doskonałego połączenia smaków, aromatów i odporności na choroby. W tym kontekście coraz większą uwagę przyciągają hybrydy winorośli, czyli mieszańce międzygatunkowe, które łączą w sobie cechy odmian z gatunku Vitis vinifera (odmiany znane nam z Francji, Włoch czy Hiszpanii) z odmianami innych gatunków, takich jak Vitis labrusca czy Vitis rupestris.

Pierwsze hybrydy powstały naturalnie w Stanach Zjednoczonych, gdzie rdzenne odmiany amerykańskie krzyżowały się spontanicznie z europejskimi szczepami przywiezionymi przez kolonizatorów. Z biegiem czasu, krzyżówki te zaczęły być tworzone świadomie, aby połączyć szlachetne aromaty Vitis vinifera z odpornością na choroby i warunki klimatyczne szczepów autochtonicznych.

W ostatnich latach popularność zyskały odmiany nazywane z języka niemieckiego “PIWI” (skrót od słowa Pilzwiderstandsfähig, czyli „odporne na choroby grzybicze”). Johanniter, solaris, muscaris, cabernet cortis czy cabernet cantor stały się znane polskim winiarzom, dostarczając wina o wysokiej jakości. Jednak prawdziwą rewolucję w świecie hybryd mogą przynieść nowe, obiecujące odmiany, takie jak cabernet jura, souvignier gris czy muscat bleu, które zdobywają uznanie za swoją jakość i potencjał.

W Polsce również możemy cieszyć się wyjątkowymi hybrydami, takimi jak Solaris, Regent, Rondo, Hibernal.. Jest ich wiele, a polscy winiarze chętnie stawiają na te odmiany. Daje im to możliwość winifikacji bez użycia chemii, pestycydów i herbicydów. W kraju nad Wisłą, odmiany te dają wina smaczne i co najważniejsze – wpisały się w idealnie w gust Polaków.

Zmieniający się klimat sprawia, że nawet w mocno ustabilizowanych regionach winiarskich np. we francuskim Bordeaux dopuszczane są hybrydy do produkcji wina. I choć obecnie nie są postrzegane jako wina najwyższej klasy, nieodwracalne zmiany klimatu mogą sprawić, że hybrydy to będzie jedyny ratunek dla zachowania tradycji uprawy winorośli. 

Jeśli jesteś ciekaw jak smakują polskie wina z odmian hybrydowych, zapraszamy na kieliszek wina do naszej restauracji lub do uczestnictwa w warsztatach degustacyjnych “Made in Poland” prowadzonych przez naszego sommeliera.